Dokumentärer

Astronomins Pionjärer
– Galileo Galilei

Fysik/Astronomi/Religion/Historia/NO | Sverige | 8 min | Art.nr: 46022

1500-talet har kommit att bli det århundrade då astronomin förändrades i grunden.

Galileo Galilei tillhörde det sena 1500-talets framgångsrika vetenskapsmän, född i Pisa i Italien 1564 där han också studerade. Han började studera Kopernikus teorier om planeternas rörelser.
Samtidigt arbetade Galilei med en ny, holländsk uppfinning; kikaren. Han byggde en kikare och kunde nu använda ett instrument som förstorade mer än 30 gånger vilket i sin tur ledde till att han upptäckte fyra stora månar som kretsade kring Jupiter. De fick sina namn efter upptäckaren och heter därför de Galileiska månarna.

Men Galilei råkade i konflikt med kyrkan och han förstod att även konservativa naturfilosofer ville trycka tillbaka hans teorier. Galilei beslöt sig då för att resa till Rom och Vatikanen för att försvara sin uppfattning om himlakropparnas rörelser och utseenden. Men utan framgång. Han tvingades år 1616 att avge ett löfte att aldrig mer berätta om Kopernikus teorier som ansågs både vara filosofiskt felaktiga och dessutom kätterska därför att de motsatte sig bibeln.
Historien har visat att Vatikanen hade fel. Kopernikus lära motsatte sig inte bibeln och att Aristoteles hade haft fel var nu allmänt känt.

Producent: Marit Lundgren och Roger Persson
Redigering: Marit Lundgren
Originaltitel:
Astronomins pionjärer – Galileo Galilei
Från skolår: 4
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska

© SunTower Entertainment AB

Skicka intresseanmälan


  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Skola/Institution/Förening (obligatorisk)

  Ditt meddelande

  Här hittar du undervisningsstöd

  Ta mig dit

  This is a unique website which will require a more modern browser to work!

  Please upgrade today!