Nya filmer

Astronomins Pionjärer
– Nikolaus Kopernikus

Fysik/Astronomi/Religion/Historia/NO | Sverige | 9 min | Art.nr: 45822

1500-talet har kommit att bli det århundrade då astronomin förändrades i grunden. Orsakerna till det var nya teorier från i första hand Kopernikus.
Brahe och Galileo försökte sedan genom sina forskningar få Aristoteles världsbild och Kopernikus världsbild att stämma med det de själva upptäckte och Brahe framförde en egen version av Universum.

Dessa tidiga vetenskapsmän var Astronomins Pionjärer som på allvar började ifrågasätta den katolska kyrkans sätt att se på himlakropparnas placering och rörelser i universum.

Kopernikus var en klok man och en fri tänkare och det han förstod ganska tidigt var att jorden kretsade runt solen och inte tvärt om.
Men det var en mycket kontroversiell tanke. Inte minst för att den gick på tvärs mot all tidigare vetenskap och den trotsade också den katolska kyrkan tolkning av bibeln.
Kopernikus stora verk ‘Sex böcker om de himmelska kretsloppen’ trycks och ges ut samtidigt som Kopernikus dör. Ett stort verk som förklarade den moderna världsbilden och förkastade de gamla teorierna från antiken.

Producent: Marit Lundgren och Roger Persson
Redigering: Marit Lundgren
Originaltitel:
Nikolaus Kopernikus
Från skolår: 4
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska

Skicka intresseanmälan


  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Skola/Institution/Förening (obligatorisk)

  Ditt meddelande

  Här hittar du undervisningsstöd

  Ta mig dit

  This is a unique website which will require a more modern browser to work!

  Please upgrade today!