Dokumentärer

Abort – en mänsklig rättighet?

Dokumentär | Sverige | 18 min

Aborter har alltid skett och fortsätter att ske vare sig de är tillåtna eller förbjudna.
Frågan om fri abort som en medborgerlig rättighet har på många sätt blivit en debatt om i första hand kvinnors fri- och rättigheter och därmed vad våra demokratiska fri- och rättigheter, oavsett kön, skall omfatta.
Strängare lagar, religioners påverkan och konservativa krafter i länder som USA och Polen driver utvecklingen om fri abort i en annan riktning. Högsta domstolen i USA hävde en dom i juni 2022 som allmänt kallats ”Roe mot Wade” – ett domslut som har förhindrat landets delstater att införa abortförbud sedan 1973.

En av de faktorer som för 40 år sedan ledde fram till att Sverige antog lagen om fri abort var att svenska kvinnor åkte till Polen, där abort var tillåtet. Sedan dess har den katolska kyrkan ökat sin makt i Polen. I samma land som svenska kvinnor på 1960-talet åkte till för att få abort, är abort i dag i stort sett förbjudet. Och i många länder görs återkommande försök att begränsa abortlagarna, även i Sverige.

Vi ska titta närmare på hur abortfrågan sett ut historiskt och hur den ser ut i dag och vad ändringar i aborträtten medför.

Exekutiv producent: Roger Persson och B&P Digital Media
Manus:
Roger Persson
Producent och redigering: Marit Lundgren

Originaltitel:
Abort – en mänsklig rättighet?
Från skolår: 6
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska

Skicka intresseanmälan


  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Skola/Institution/Förening (obligatorisk)

  Ditt meddelande

  Här hittar du undervisningsstöd

  Ta mig dit

  This is a unique website which will require a more modern browser to work!

  Please upgrade today!