Nya filmer

DET ÄR NÅGOT BORTOM BERGEN…
En film om Dan Andersson

Filmen handlar om en diktare som inte har fått det utrymme som han förtjänar i litteraturhistorien – Dan Andersson från finnmarken i Dalarna. Han dog en tragisk död i Stockholm endast 32 år gammal, men innan dess gav han ut rikligt med dikter och längre texter om naturen i finnmarken, religiösa frågor, sjömännens liv etc.

Han har kallats Finnmarkens egen poet, en sökare och mångsysslare med rötterna i den finska invandringen till Sverige på 1600-talet. Dan Andersson, poeten från finnmarken i Dalarna, avled på ett hotellrum i Stockholm 1920, endast 32 år gammal. Hans verk har kommit att framstå som en oerhört viktig kulturskatt, en värdefull beskrivning av kolarlivet och de svårigheter folket i Dalarnas finnmarker fick utstå. Det var i den här traditionen som Dan Andersson föddes och trots sitt korta liv blev han odödlig genom dikter och visor som ”Omkring tiggar’n från Luossa” och ”Jungman Jansson”. I den här filmens tecknas hans historia med hjälp av bl a diktläsning och musik.

OBS! Finns i två versioner: 29 minuter och 18 minuter

FILMFAKTA

Artikelnummer: 49423+49323                Speltid: 29 min + 18 min                               Ämnen: Svenska, Litteraturhistoria och författarporträtt
Produktionsår: 2023                     Målgrupp: Grundskola 4-9, Gymnasiet
Språk: Svenska, Svensk text         Ursprungsland: Sverige

Exekutiv producent:  B&P Digital Media Distribution
Producent: Roger Persson
Foto och redigering: Johannes Graaf Södra Dalarne TV

SunTower Entertainment © 2023

Skicka intresseanmälan


  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Skola/Institution/Förening (obligatorisk)

  Ditt meddelande

  Här hittar du undervisningsstöd

  Ta mig dit

  This is a unique website which will require a more modern browser to work!

  Please upgrade today!