Nya filmer

Staden

Dokumentär | Sverige | 6 filmer

Anders Wahlgrens samhälls- & kulturhistoriskt mycket värdefulla filmer samlade i en box. Mängder av funderingar och uppslag till studier om HELA vårt samhälle inte bara Stockholm. Vad var det rätt att sopa undan och vad skulle ha anpassats till en oundviklig framtid? Kan lärdom fås och nyttjas framåt i tiden från 2016?

Spelet om Stockholm, 95 min

Filmaren Anders Wahlgren speglar på ett personligt sätt en stad i ständig förändring från 1950-talet till idag. Detta maktspel som låg bakom besluten för ett nytt city. Då stora trafikleder drogs fram, en del byggdes, andra hamnade i malpåse. Med det rivs fortfarande. Staden växer så det knakar, byggkranar bildar en skog över horisonten. Ny spännande, modern arkitektur tar form. Det finns också baksidor. En allt mer segregerad stad, där förortsområden som Tensta får förfalla.

Stadens själ, 60 min

Kan vi återskapa livet i våra innerstäder? Denna film tar vid där ”Staden i mitt hjärta” slutade. Den är en påminnelse om vad som hände på 1960-talet och att det inte får upprepas. Vi får i filmen besöka städer som fortfarande är i farozonen; Halmstad, där en 1700-tals byggnad rivits och lagts i magasin. I Skövde revs innerstaden, samma sak med Västerås. Vi får även besöka städer som lyckats bevara sin innerstad levande, som Köpenhamn och Tallin.

Staden i mitt hjärta, 60 min

Ingen annan stad har för-ändrats så mycket som Stockholm. Mer än sjuhundra hus försvann under 20 år. Hus från 1600 och 1700-talet revs av stadens makthavare för “ett modernt city”. Till slut blev det slut på detta politiska vansinne. En levande stad offrades.
En mycket omtalad och prisbelönad dokumentärfilm gjord i vrede av Anders Wahlgren – om sin barndomsstad som försvann under 1960- och 70 talet.

En kluven stad, 60 min

Gamla Stan har många gånger varit hotad. Det värsta var när en stor motorled 1959 drogs genom stadens hjärta, ett svärdshugg som delade Gamla Stan i två delar, säger Anders Wahlgren. Filmen är en vacker och dramatisk skildring av Gamla Stan, vår riksklenod. Riddarholmskyrkan, Stockholms äldsta byggnad från år 1270, nu hotad att skaka sönder av trafiken, på samma sätt som 1600-talshusen utmed Skeppsbron.

Kungsträdgården, 60 min

Länge har Kungsträdgården varit parken i staden, först för kungar sedan för vanliga stockholmare. Denna dokumentärfilm av Anders Wahlgren speglar livet i Kungsträdgården dag som kväll vardag som fest. Alltid händer det något i denna stadspark. Omgiven av en pulserande storstad ligger den där som en del av stadens hjärta. Under ett år får vi följa parkens liv under årets alla årstider.

Vällingby, 60 min

En av Sveriges mest uppmärksammade förorter. När den byggdes på 1950-talet var det med en helt ny arkitektur, nya typer av affärer med de senaste moderniteterna och i snabbköpet den första kylautomaten. Vällingby fick många internationella priser och turister kom lång väga ifrån för att se på framtidsstaden. Tunnelbanan var ny och en förutsättning för byggandet.

Regissör: Anders Wahlgren
Utgivningsår:
 2002
Språk: Svenska

SMD Entertainment © 2015

Skicka intresseanmälan


  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Skola/Institution/Förening (obligatorisk)

  Ditt meddelande

  Här hittar du undervisningsstöd

  Ta mig dit

  This is a unique website which will require a more modern browser to work!

  Please upgrade today!