Nya filmer

Ivar Lo Johansson

Dokumentär | Sverige| 17 min  | Art nr : 43920

Ivar Lo-Johansson var en av våra främsta arbetarförfattare. Han växte upp som en fattig statarpojke men flyttade till Stockholm. Där skrev han om just fattiga människor och arbetare som sliter och utnyttjas. Ivar Lo-Johansson dog 1990 då han var 89 år gammal.

Berättelsen om Adrian och Marta är fortfarande aktuell. Adrian är trött på det tunga livet på landet och vill till storstan, han vill komma framåt i livet. Marta har redan gett sig iväg ”Jag måste få ett jobb och tjäna pengar, vi har det så fattigt hemma”, säger hon. Men deras drömmar om ett bättre liv blir kämpigt. Alltifrån ensamhet, vilsenhet men även jobbigt svåra saker som könssjukdomar.

Filmen passar bra för diskussioner om Stockholm förr i tiden, om samhällsutvecklingen i stort och om man kan ha framtidstro när man är ung. Det är lätt att känna igen sig även i dagens samhälle. Boken om Kungsgatan valdes 2015 av Stadsbiblioteket till ”Stockholm läser”-boken.

Filmen väckte stor uppmärksamhet, inte minst på grund av Filmexportrådets beslut att förbjuda filmen för lansering utomlands, av rädsla att den skulle svärta ner den internationella bilden av Sverige.
När förbudet slutligen hävdes blev filmen en stor global succé med 12 miljoner biobesökare.

Från skolår: skolår 8 och 9, Gymnasiet
Ämne: Svenska, historia
Utgivningsår: 2020
Språk: Svenska

[symple_box]Lärarhandledning[/symple_box]

Här hittar du undervisningsstöd

Ta mig dit

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!